Urológiai szakrendelés
Dr. Pánovics József Ph.d.
urológus szakorvos,egyetemi docens

A húgyúti betegségekre utaló panaszok nagyon jellegzetesek, amelyek orvoshoz kényszerítik a beteget. Ezek közül a legfontosabb a vérvizelés, mely okának felkutatása az alapvető vizsgálatokkal minden urológus feladata.

A felső húgyúti szervek (vese, húgyvezeték) betegségeire (daganatok, kő, gyulladás, fejlődési rendellenességek utalhatnak a tompa jellegű mozgással nem összefüggő és görcsös jellegű derék és a külső nemi szervek felé sugárzó fájdalmak.

Ezek a panaszok a felső húgyúti szervekben kialakult betegségeket jelenthetik, melyet vizeletvizsgálat (teljes vizelet, bakteriológiai vizsgálat) és hasi ultrahangvizsgálat igazolhatnak. A további vizsgálatokra is felhívják a figyelmet.

A beteg sürgős kivizsgálását indokolja, ha a panaszokhoz láz és hidegrázás társul, mely a felső húgyúti szervekből a vizelet elvezetésének zavarát jelentik.

Ezek a betegségek a vese gennyes gyulladásai, üregrendszeri tágulatai lehetnek vagy köves vese megbetegedést jelenthetnek.

A daganatok gyakran a beteg vizsgálatok során tünetmentes állapotban vagy hasi ultrahang és CT vizsgálatok során mellékleletként tűnnek fel.

A panaszok kialakulhatnak korábbiakban végzett hasi műtétek szövődményeként, következményeként is.

Az alsó húgyúti szervek (húgyhólyag, prosztata, ondóhólyag, húgycső) és a külső nemi szervek (hímvessző, here, mellékhere, herezacskó) betegségeire utaló panaszok változatosak, a fennálló betegség súlyosságára nem utalnak.

A húgyhólyag betegségére utaló vizelési panaszok nagyon jellegzetesek (gyakori, csípő vizelési ingerek, véres és fájdalmas vizelés, nehéz vizelés .), más és más súlyosságú megbetegedésre hívják fel a figyelmet mindkét nembeli beteg esetén.

A prosztata megbetegedéseinek is lehet kísérője a vizelési panasz. A beteg vizelési panaszai és a prosztata tapintási lelete alapján már eldönthető a kivizsgálás útja a pontos diagnózis felé.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása okozta panaszok miatt a betegek kérdőívet tölthetnek ki, de a vizeletvizsgálat , beteg vizsgálat / külső nemi szervek vizsgálata , prosztata tapintása ) a vizeletáramlási és a hasi ultrahang vizsgálat elengedhetetlen .

50 év felett vérvétel PSA vizsgálatra fontos vizsgálat.

A prosztata rosszindulatú betegségének gyanúja esetén PSA (tumor marker) vizsgálatot végzünk, de a prosztata biopszia (szövet mintavétel) is szükséges.

A prosztatagyulladásnak akut formája hirtelen alakulhat ki, lázzal, változó súlyosságú vizelési panaszokkal. Előfordul, hogy a szövődmények ( vizelet elakadása, prosztatatályog) miatt korházi kezelésre szorulhat a beteg,

. A prosztata krónikus gyulladása minden életkorban előfordulhat. Alhasi, heretáji, gáti fájdalmak, változatos vizelési és ejakulációs, erekciós panaszok jelentkeznek, impotencia is előfordulhat. A beteg kivizsgálása, teljes körű laboratóriumi, fizikális és ultrahang vizsgálatok eredményei alapján a kezelés eredményes lehet. De a beteg és az urológus részéről is hosszú idejű együttműködést igényel.

A külső nemi szervek megbetegedései gyakran már a beteg panaszai és a szervek megtekintése során felismerhetők. Az ultrahang vizsgálat a betegségek elkülönítésében nyújt segítséget és eredményes kezelést.

A heredaganat, amely előfordulásának gyakorisága nő fiatal férfiak körében gyakran a betegek önvizsgálata során kerül felismerésre (csomót érez a herezacskóban). Pontos diagnózist azonban vérvizsgálat (heretumor markerek) és az ultrahang vizsgálat biztosit

Természetesen szakrendelésünkön nemcsak betegeket látunk el, mivel panaszmentes, korai stádiumban felismert betegség jobban kezelhető. Ezért panaszmentes páciensek rendszeres urológiai szűrővizsgálata minden korosztályban elengedhetetlen. A szűrővizsgálatok a prosztata és heredaganatok korai felismerését is segítik. A prosztatarák korai felismerése érdekében 5o év felett mindenképpen évente ajánlott a férfiak urológiai vizsgálata, mely a beteg fizikális vizsgálatát, PSA és hasi ultrahangvizsgálatot tartalmaz.